Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

donderdag 30 mei 2024

19:30 - 23:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
Monique de Boer-Beerta

Agendapunten

  1. 1

    Voorgesteld besluit:
    de voorgestelde agenda van de vergadering van 30 mei 2024 vast te stellen.

  2. 2

    Wilt u gebruikmaken van het spreekrecht? Stuur dan ten minste 48 uur voor de vergadering een e-mail met uw naam, adres, telefoonnummer en het agendapunt waarover u wilt “inspreken” naar griffie@roerdalen.nl en wij nemen contact met u op. In onderling overleg wordt dan bepaald hoe we vorm geven aan het spreekrecht. Of bel met de griffie via (0475) 538 888.

  3. 3

  4. 5

    Voorgesteld besluit:
    de navolgende persoon toe te laten tot lid van de gemeenteraad van de gemeente Roerdalen:
    de heer R.A.L.J. (Rolf) Joosten (Democraten Roerdalen)

  5. 6

    Voorgesteld besluit:
    - de heer R. Vrinzen tot 2e plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad;


    - de heer R. Vrinzen tot plaatsvervangend voorzitter van de vertrouwenscommissie;
    - de heer J. Roubroeks tot plaatsvervangend voorzitter van de raadsadviescommissie;
    - mevrouw M. Thevissen tot lid van de auditcommissie te benoemen

  6. 7

    Voorgesteld besluit

    De raad besluit:
    1. Het algemeen belang besluit voor het in bruikleen geven van een deel van perceel kadastraal bekend gemeente Melick, sectie A, nummer 6067 aan Stichting De Harch, zoals bijgevoegd in bijlage 1, op grond van artikel 25h van de Mededingingswet vast te stellen;
    2. Het college van burgemeester en wethouders te mandateren om een eventuele bezwaar- of beroepschrift gericht tegen het algemeen belang besluit af te handelen.

  7. 8

    Bijlagen

    Voorgesteld besluit

    8-1 het college overeenkomstig artikel 1, leden 4 en 5 van de Wet gemeenschappelijke regelingen toestemming te verlenen om de Gemeenschappelijke regeling Omnibuzz te wijzigen overeenkomstig het aan de raad gezonden ontwerpbesluit.
    - 8-2 het college overeenkomstig artikel 51, vierde en vijfde lid van de Wet gemeenschappelijke regelingen toestemming te verlenen om de Gemeenschappelijke regeling Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Limburg-Noord te wijzigen overeenkomstig het aan de raad gezonden ontwerpbesluit.
    - 8-3 het college overeenkomstig artikel 1, leden 4 en 5 van de Wet gemeenschappelijke regelingen toestemming te verlenen om de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio en Gemeentelijke Gezondheidsdienst Limburg-Noord te wijzigen overeenkomstig het aan de raad gezonden ontwerpbesluit.
    - 8-4 het college overeenkomstig artikel 1, leden 4 en 5 van de Wet gemeenschappelijke regelingen toestemming te verlenen om de Gemeenschappelijke regeling Grenspark Maas-Swalm-Nette te wijzigen overeenkomstig het aan de raad gezonden ontwerpbesluit.
    - 8-5 het college overeenkomstig artikel 61, leden 4 en 5 van de Wet gemeenschappelijke regelingen toestemming te verlenen om de Gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW) te wijzigen overeenkomstig het aan de raad gezonden ontwerpbesluit.
    - 8-6 het college overeenkomstig artikel 1, leden 4 en 5 van de Wet gemeenschappelijke regelingen toestemming te verlenen om de Gemeenschappelijke regeling Westrom te wijzigen overeenkomstig het aan de raad gezonden ontwerpbesluit.
    - 8-7 het college overeenkomstig artikel 1, leden 4 en 5 van de Wet gemeenschappelijke regelingen toestemming te verlenen om de Gemeenschappelijke regeling Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) Sociaal Domein Limburg-Noord te wijzigen overeenkomstig het aan de raad gezonden ontwerpbesluit.
    - 8-8 1. uit te treden uit de Gemeenschappelijke regeling Reinigingsdienst Maasland en daarbij vast te stellen dat deze uittreding, noch de uittreding van de andere betrokken
    gemeenteraden enige gevolgen heeft voor het openbaar lichaam noch voor de deelnemers;
    8-8 2. het college overeenkomstig artikel 1, leden 4 en 5 van de Wet gemeenschappelijke regelingen toestemming te verlenen om de Gemeenschappelijke regeling Reinigingsdienst Maasland te wijzigen overeenkomstig het aan de raad gezonden ontwerpwijzigingsbesluit.

  8. 10

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de Nota van zienswijzen bestemmingsplan ‘Huysbongerdweg 4 in Montfort’;
    2. Het bestemmingsplan Huysbongerdweg 4 in Montfort’ getekend op de ondergrond met identificatienummer NL.IMRO.1669BPMFT2022HUYSBNWG4-VG01 gewijzigd vast te stellen;
    3. Voor het plangebied geen exploitatieplan ex artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening vast te stellen.

  9. 11

    Voorgesteld besluit

    1. het bestemmingsplan ‘Boomstraat 18A-D Posterholt’ getekend op de ondergrond met identificatienummer o_ NL.IMRO.1699.BPPTH2023BOOMSTR18-VG01, vast te stellen conform het ontwerpbestemmingsplan - NL.IMRO.1699.BPPTH2023BOOMSTR18-OW01 - zoals dat met ingang van 22 december 2023 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage heeft gelegen;
    2. voor het plangebied geen exploitatieplan ex artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening vast te stellen.

  10. 12

    Voorgesteld besluit

    1. Het bestemmingsplan “Vinkesteeg 15, 20 t/m 24b, Montfort” getekend op de ondergrond met identificatienummer NL.IMRO.1669.BPMFT2023VINKESTEE-VG01 gewijzigd vast te stellen, zoals dat met ingang van 22 december 2023 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage heeft gelegen;
    2. Voor het plangebied geen exploitatieplan ex artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening vast te stellen.

  11. 13

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de ontvangen zienswijze tegen de ontwerp-omgevingsvergunning en de reactie daarop in de Nota zienswijzen;
    2. Een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven op grond van artikel 2.27 Wabo voor het bouwen van een bedrijfsloods op de locatie aan de Herkenbosserweg 1a te Vlodrop.

  12. 18

    Voorgesteld besluit:
    1. Kennis te nemen van de concept begrotingswijziging 2024-1 van de GR SC MER;
    2. Ten aanzien van de concept programmabegroting 2025 met meerjarenraming 2026-2028 van de GR SC MER de volgende zienswijze in te dienen:
    Wij roepen u enerzijds op om bij de kadernota 2026 en vervolgens de begroting 2026 extra aandacht te geven aan kostenbeheersing om de gemeentelijke bijdrage voor de toekomst te kunnen beheersen. Anderzijds om ontwikkelingen met substantiële financiële consequenties via de geëigende planning & control documenten (kadernota, begroting en begrotingswijziging) bij ons voor te leggen en niet middels de uitvoeringsprogramma's en/of separate beleidsdocumenten. Daarbij verzoeken wij u om begrotingsbijstellingen die kunnen worden voorzien eerder te verwerken in de begroting. Bijvoorbeeld het vervangingsbudget voor voertuigen. De huidige praktijk laat nu zien dat wij met voldongen feiten worden geconfronteerd waarop onze lokale (financiële) bijsturing niet of nauwelijks mogelijk is.

  13. 20

    Voorgesteld besluit

    1. Het Mobiliteitsplan Roerdalen 2024-2028 en het daarin opgenomen uitvoeringsprogramma vast te stellen.
    2. Een krediet van € 4.075.000,- ter beschikking te stellen voor het uitvoeren van de geraamde investeringen zoals opgenomen in het Uitvoeringsprogramma.
    3. Van het reeds beschikbare investeringskrediet fietspad Rothenbacherweg een bedrag van € 500.000,- als dekking inzetten voor het uitvoeren van de geraamde investeringen zoals opgenomen in het Uitvoeringsprogramma.
    4. De bijgevoegde begrotingswijziging vast te stellen.

  14. 21

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de ‘Nota van ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan ‘Reestraat Herkenbosch’ d.d. maart 2024;
    2. het bestemmingsplan ‘Reestraat Herkenbosch’ getekend op de ondergrond met identificatienummer o_ NL.IMRO.1669.BPHKB2023Reestr-VG01, gewijzigd vast te stellen;
    3. voor het plangebied geen exploitatieplan ex artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening vast te stellen.
  15. 22

    Voorgesteld besluit

    1. het bestemmingsplan ’t Binnenhaof Melick’ getekend op de ondergrond met identificatienummer NL.IMRO.1669.BPMLK202DORPSST63C-VG01 vast te stellen, zoals dat met ingang van 22 december 2023 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage heeft gelegen;


    2. voor het plangebied geen exploitatieplan ex artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening vast te stellen.

  16. 23

    Voorgesteld besluit:
    1. De verantwoordingsgrens financiële rechtmatigheid op 3% van de totale lasten (inclusief toevoegingen aan reserves) vast te stellen;
    2. Dit besluit met terugwerkende kracht in werking te laten treden op 1 januari 2023.